Despre HEMA


fencing school from meyer's book


Arte marțiale istorice europene - Historical European martial arts (HEMA)

Practicanții HEMA studiază și aplică tehnicile istorice europene de luptă. HEMA se bazează în primul rând pe studiul manuscriselor și cărților scrise cu mult timp în urmă de către maeștrii de scrimă din diferite perioade de timp. Spre deosebire de alte arte marțiale care au tradiții vii, este important de reținut că arta HEMA este reconstructivă, bazată pe sursele istorice.

Artele europene au evoluat odată cu trecerea timpului, fiecare epocă concentrându-se asupra diferitelor arme:

  • Medievală: în primul rând s-a concentrat pe spada lungă, urmând învățăturile maeștrilor Johannes Liechtenauer și Fiore dei Liberi.
  • Renașterea: orientată în principal asupra sistemelor de rapieră de la sfârșitul secolelor al XVI-lea și al XVII-lea.
  • Modernă timpurie: concentrat în principal asupra sabiei mici, a sistemelor de sabie militară și a sistemelor de luptă cu bețe.

Pentru a studia și a interpreta tratatele și sursele istorice, se folosește echipament modern și sigur: armele de antrenament sunt făcute din oțel de înaltă calitate (armele de plastic sunt, de asemenea, folosite uneori pentru antrenament); mănuși căptușite, jachete și măști de scrimă sunt de asemenea folosite pentru a menține practicanții în siguranță. Folosirea echipamentului modern permite practicarea acestor arte istorice de îmbrăcăminte într-o manieră completă, fără a fi nevoie să vă faceți griji de siguranța. Trebuie remarcat însă că, chiar și cu uneltele moderne disponibile, HEMA este o artă de contact fizic și de luptă - accidentele pot apărea.
Implicarea în HEMA

Comunitatea HEMA a început să crească din anii 1990, luând amploare în întreaga Europă, America de Nord, Australia și alte regiuni vorbitoare de limbă engleză. În prezent, comunitatea crește într-un ritm mai rapid, cluburile răspândindu-se pe tot globul. Chiar și în România, mișcarea crește puternic, având câteva cluburi active în întreaga țară.