La demonstrația de HEMA pe care clubul Societas Milites Getae a susținut-o în cadrul Cupei Europene de Sabie organizată de Clubul Sportiv Riposta in perioada 2-3 Februarie 2019, am punctat câteva aspecte comparative între cele două discipline. Lista nu e exhaustivă, acestea fiind doar câteva dintre diferențe, menite să ofere o imagine de ansamblu cititorilor.
În arta marțială istorică europeană nu se practică prioritatea din scrimă, ci fiecare sportiv trebuie să evalueze corect oportunitățile și deschiderile pe care le are pentru a puncta. În plus, se acordă un punctaj diferențiat pentru diferitele zone ale corpului (3 pct. = cap, 2 pct. = corp, 1 pct = membre), spre deosebire de scrimă unde zonele permise sunt doar cap și partea superioară a corpului (inclusiv mâini) și toate loviturile valorează un singur punct.
Un meci de HEMA constă în 2 reprize cu durata de până la 180 secunde și se poate termina atunci când se atinge o diferență de 15 puncte. Un meci de sabie se va termina atunci când primul sportiv ajunge la 15 puncte, cu o pauză atunci când se ajunge prima dată la 8 puncte.
Modul de deplasare în HEMA este în orice direcție, pentru a simula cât mai fidel un duel real. Din aceasta cauză, suprafața de luptă poate fi circulară sau rectangulară, permițând pășirea în orice direcție. În scrimă, lupta se va desfășura pe o planșă, iar pașii se pot face doar înainte sau înapoi, fără a aduce piciorul din față înaintea celui din spate, adică se fac doar pași adăugați și fandări.
Multe dintre conceptele de duel aplicate în HEMA s-au păstrat și acum în scrima olimpică: Paradă – Ripostă, tempo și distanță dar, mai presus de toate, disciplină, concentrare și mult, mult antrenament!
Articolul a fost contribuit de Adina Mihaiță, membră a clubului de HEMA Societas Milites Getae din Bucuresti. Pentru mai multe informații despre SMG, puteți accesa pagina lor aici, respectiv pentru scrimă olimpică, pagina Clubului Riposta aici.