Noutăţi

Scrima Olimpică vs. HEMA – Care e diferența?

care e diferenta intre hema si scrima olimpica

La demonstrația de HEMA pe care clubul Societas Milites Getae a susținut-o în cadrul Cupei Europene de Sabie organizată de Clubul Sportiv Riposta in perioada 2-3 Februarie 2019, am punctat câteva aspecte comparative între cele două discipline. Lista nu e exhaustivă, acestea fiind doar câteva dintre diferențe, menite să ofere o imagine de ansamblu cititorilor.

În arta marțială istorică europeană nu se practică prioritatea din scrimă, ci fiecare sportiv trebuie să evalueze corect oportunitățile și deschiderile pe care le are pentru a puncta. În plus, se acordă un punctaj diferențiat pentru diferitele zone ale corpului (3 pct. = cap, 2 pct. = corp, 1 pct = membre), spre deosebire de scrimă unde zonele permise sunt doar cap și partea superioară a corpului (inclusiv mâini) și toate loviturile valorează un singur punct.


HEMA demonstration done by Societas Milites Getae during an olimpic fencing competition organized by Club Riposta Bucharest:

تم النشر بواسطة ‏‎Adrian Mirea‎‏ في الأحد، ٣ فبراير ٢٠١٩

Un meci de HEMA constă în 2 reprize cu durata de până la 180 secunde și se poate termina atunci când se atinge o diferență de 15 puncte. Un meci de sabie se va termina atunci când primul sportiv ajunge la 15 puncte, cu o pauză atunci când se ajunge prima dată la 8 puncte.

Modul de deplasare în HEMA este în orice direcție, pentru a simula cât mai fidel un duel real. Din aceasta cauză, suprafața de luptă poate fi circulară sau rectangulară, permițând pășirea în orice direcție. În scrimă, lupta se va desfășura pe o planșă, iar pașii se pot face doar înainte sau înapoi, fără a aduce piciorul din față înaintea celui din spate, adică se fac doar pași adăugați și fandări.

Multe dintre conceptele de duel aplicate în HEMA s-au păstrat și acum în scrima olimpică: Paradă – Ripostă, tempo și distanță dar, mai presus de toate, disciplină, concentrare și mult, mult antrenament!


Articolul a fost contribuit de Adina Mihaiță, membră a clubului de HEMA Societas Milites Getae din Bucuresti. Pentru mai multe informații despre SMG, puteți accesa pagina lor aici, respectiv pentru scrimă olimpică, pagina Clubului Riposta aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *