Interviuri

Interviu: Dragoș Mădălin de la GHFG Cluj

interviu cu dragos madalin de la ghfg cluj
Dragoș Mădălin , GHFG

Am decis să începem o nouă serie de articole pe blogul HEMA în România, și anume interviuri cu diferiți membri din comunitatea românească de HEMA. Prima persoană cu care am avut ocazia să povestim a fost Dragoș Mădălin, fondatorul clubului sportiv Gebeleizis din Satu Mare, care ulterior s-a ramificat și stabilit la Cluj sub un alt nume – Gebeleizis Historical Fencing Guild (GHFG). Mădălin a început să practice HEMA de la o vârstă tânăra, iar implicarea lui s-a făcut remarcată atât prin înființarea clubului personal cât și prin organizarea evenimentului „Fior Di Szatmar”.  

Q: Spune-ne puțin mai multe despre tine și despre cum ai descoperit HEMA?

Am descoperit HEMA (Historical European Martial Arts) ca și marea majoritate – de pe internet. Totuși, momentul în care am dat de HEMA online și momentul în care mi-am descoperit iubirea pentru acest sport sunt două lucruri diferite, chiar dacă ambele s-au întâmplat pe net. Am realizat că trebuie să practic HEMA indiferent de costurile financiare sau fizice după ce am văzut un clip de la o competiție de longsword – probabil „Swordfish” – în care lupta Axel Pettersson în perioada lui de glorie.

Q: Unde te antrenezi și pe ce arme te specializezi?

Mă antrenez în cadrul GHFG (Gebeleizis Historical Fencing Guild) în Cluj-Napoca, unde am rolurile de instructor principal și manager al clubului. Cât despre armele pe care mă specializez, aș spune că în principal longsword, dar asta și pentru că este arma favorită a majorității practicantiilor de HEMA – astfel fiind arma cea mai practicată și la antrenamentele noastre.
Pe lângă longsword mă mai specializez în pumnal (rondel dagger) și practic smallsword, halebarda, iar noua mea iubire este langesmesser-ul.

Q: Ești atras mai mult de tradiția italiană, de ce?

Chiar dacă nu practic doar tradiția italiană, într-adevar, când vine vorba de longsword și pumnal mă bazez în principal pe surse „italiene”, anume Fiore. Fără a intra în discuția elaborată despre cât de italian este ceea ce predă Fiore, m-au atras accesibilitatea sistemului, felul în care este prezentat și faptul că are un balans între tehnici simple și eficiente dar și tehnici elaborate care sunt mai mult un mod de a demonstra priceperea.

Q: Organizezi și Fior Di Szatmar; cum a luat naștere acest proiect?

Exact cum am înfințat „Club Sportiv Gebeleizis” în Satu Mare, apoi GHFG în Cluj, din lipsa unui club la care să practic, așa am creeat și Fior pentru că nu era nici un eveniment de HEMA în România care să aibă ce îmi doream eu de la un eveniment în acel moment.

Q: Ce planuri ai pentru viitor?

Am planuri mari. Creșterea exponențială a GHFG și o schimbare de peisaj pentru Fior. Ambele proiecte au fost deja demarate și se vor vedea rezultatele cât se poate de curând.

Q: Ce le recomanzi celor curioși despre HEMA?

Să nu fie leneși. HEMA este grozavă, nu doar ca activitate cât și ca și comunitate. Ar fi păcat ca cineva interesat să nu practice, mai ales acum când sunt tot mai multe cluburi de HEMA în țară iar sursele de informații și echipamentele sunt tot mai multe și mai accesibile.
Un prim pas ar fi să intre pe site-ul „HEMA în România” și să vadă dacă au vreun club în apropiere; iar dacă au, foarte simplu, să meargă să încerce! Dacă nu, să ia legătură cu cel mai apropiat club și să încerce să facă o vizită fără să uite că oricând pot începe un mic grup de studiu.Important e să nu se lase și să interacționeze cu restul comunității!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *