Spada lungă

Apărarea cu Spada Lungă

ilustratie - doi luptatori - tehnici de aparare cu spada lunga

Prima tendință pe care o are toată lumea atunci când ridică o sabie sau o spadă este să încerce să taie sau să atace ceva. Chiar și sursele istorice, în special în tradiția germană, încurajează cu tărie să „loviți cu îndrăzneală, fără frică”, luând inițiativa și exercitând presiuni asupra adversarului. Deși asta poate fi o tactică bună dacă este aplicată corect de un luptător cu experiență, nu trebuie să uităm importanța capacității de a ne apăra în mod corespunzător.

Andrei Chirleșan, instructor principal și fondator al Iron Will HEMA Academy din București, a scris un articol foarte interesant și detaliat despre „cum să te aperi cu spada lungă”, pe baza propriilor interpretări ale manuscriselor. Puteți găsi articolul, în întregime, atașat aici, și este o lectură bună atât pentru începători, cât și pentru practicanți experimentați.

În articol, puteți găsi răspunsuri la întrebări precum:

  • Care sunt, de fapt, toate acțiunile de apărare pe care le puteți efectua atunci când luptați cu spada lungă?
  • Pot fi ordonate de la acţiuni simple la mai complexe, pe baza ușurinței de a le efectua?
  • Care sunt cele mai eficiente?
  • Ce principii / criterii / descrieri ar putea fi folosite pentru clasificarea lor?
  • Ce alte concepte referitoare la spada lungă sunt necesare pentru a efectua anumite acțiuni defensive
    și care sunt complementare?

Dacă aveți întrebări cu privire la articol, nu ezitați să îl contactați pe Andrei pe pagina lui de Facebook sau prin intermediul site-ului Iron Will HEMA Academy.


Despre Andrei Chirleșan

Andrei a început să studieze și să practice HEMA de la sfârșitul anului 2011, fiind auto-didact. În vara anului 2015 s-a alăturat primului club HEMA fondat în România, Societas Milites Getae (SMG), la București, unde a devenit și instructor. Ulterior, el părăsește SMG și creează Iron Will HEMA Academy.